Du kan vælge mellem:
Samfund og Medborgerskab, hvor samfundsfag er linjefag, og nøgleord bl.a. er medborgerskab, aktivisme og samfundsudvikling.
I faget er du med til at vælge de emner, der skal arbejdes med igennem året. Eleverne har mulighed for, at få stor indflydelse på undervisningen, og man kan komme med forslag til ud af huset aktiviteter og specielle oplevelser med mennesker, som kan have indflydelse på de unge og deres hverdag.
Vi prioriterer, at eleverne får indflydelse i undervisningen, så de synes, det er interessant og meningsfuldt.
Vi har brug for, at de unge mennesker interesserer sig for verden i dag. Vi vil sammen se kritisk og med åbne øjne på, hvad der foregår ude i den store verden. Vi har brug for din stemme, og at du vil gøre en forskel, der kan være med til, at vi sammen kan skabe positive forandringer.
I samfundsfag tager vi blandt andet udgangspunkt i Det frie Gymnasiums værdigrundlag, som er indsigt, nysgerrighed, udsyn og karakterfri hverdag. Der er fokus på det teoretiske, men svi bringer det også ud til de faktiske forhold i samfundet.
Undervisningen bærer præg af, at vi går i dybden med emnerne, så der er en forståelse for sammenhængen med de komplekse problematikker ude i samfundet. Vi arbejder projektorienteret, i grupper, individuelt, debatterer og har fokus på at møde mennesker ude fra, som kan give indspark til de emner, vi arbejder med i undervisningen.
Musik og Sammenspil:
Når du vælger musik som linjefag, bliver du del af et udøvende fællesskab, som optræder med egne og andres kompositioner, lige så snart vi får chancen. I løbet af året holder skolen 2 musikcaféer med deltagelse af elever fra alle afdelinger, og der er forældremøde, informationsaften, jazzcaféer og ofte også en translokationskoncert, når året er gået.
Det betyder, at vi arbejder målrettet med sammenspil i små bands, som har ro til fordybelse og kreative processer i eget øvelokale. Musik er en personlig udtryksform, som udvikler sig i samarbejde, og det er et af undervisningens mål at udfordre genrer og præferencer, så resultatet bliver ægte fusioner af deltagernes bidrag. Det er også et mål, at alle på holdet i årets løb når at spille med hinanden i forskellige konstellationer - det er altid velset at prøve nye instrumenter af. Hermed er det også sagt, at man ikke behøver særlig erfaring for at deltage.
Det er også vigtigt at nævne, at elevdemokratiet træder i karakter når linjefaget er musik. Vi planlægger både indhold og evaluering i dialog og øjenhøjde, og afvikler koncerter i samarbejde, så man også lærer lidt om sceneopstilling og det søde liv som roadie.
Kunst og medier:
I kunst og medier arbejder vi både praktisk og teoretisk ud fra temaer, som vi i fællesskab finder frem til.
Der er fokus på kreativ input, udvikling af praksis og introduktion til værktøjer, der hjælper os til at gå i dialog med materialet, os selv og hinanden.
Kunst og medier er et skabende fag, så det håndværksmæssige aspekt går hele tiden hånd i hånd med tanken og ideen.
Vi bliver skarpere på at træffe kunstneriske valg og opdage, hvad der motiverer os.
Vi finder inspiration, ro og glæde ved at være i en proces, der understøtter nysgerrighed og originalitet.
Vi arbejder med “det fælles tredje” og på at udvikle et sprog for, hvad vi oplever.
Prøvefag og valgfagene Udeliv og psykologi
Derudover modtager du undervisning i dansk, engelsk og matematik.
I valgfagene næste år skal der vælges mellem 2 valgfag: Udeliv eller psykologi. Der er 4 lektioner om ugen for alle tre toninger. På nær i Udeliv/psykologi er fagene omfattet af en afsluttende prøve.
Vi sætter fokus på din faglige og personlige udvikling i et levende og dynamisk skolemiljø, hvor du bliver afklaret i forhold til dit kommende uddannelsesvalg i samarbejde med både grundskole- og gymnasieafdelingen. 10. klasse er øvrigt præget af nærhed og nærvær i et samspil med vores basisdemokrati. Endvidere er der i løbet af skoleåret to studierejser til enten et sted i Danmark eller til udlandet.
Gennem 10. klassesforløbet skulle du gerne blive i stand til at træffe de valg, som er bedst for dig.